Zielony wzrost gospodarczy – analiza porównawcza Czech i Polski - Sulich, Adam; Grudziński, Adam; Kulhánek, Lumir (The green economic growth – comparative analysis for Czechia and Poland, 2020)
Złożoność gospodarki, rozumiana jako rosnąca liczba elementów i więzi między nimi, stabilizuje ją przed niekorzystnymi zmianami w systemie gospodarczym. Jednym z kierunków budowania wzrostu gospodarczego jest jego „zazielenianie” przez wsparcie inwestycji służących ochronie środowiska i powstających w tym obszarze zielonych miejsc pracy. W ocenie wzrostu gospodarczego celowy jest pomiar efektów tych zmian w skali całych krajów. Celem niniejszego artykułu jest wskazanie wybranych różnic pomiędzy czynnikami wpływającymi na zielony wzrost Polski i Czech. W przeprowadzonej analizie porównawczej zielonego wzrostu w dwóch krajach wskazano na przewagę Polski nad Czechami, wynikającą z rozmiarów zasobów środowiska naturalnego równoważących skalę jego wykorzystania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2020; vol. 64, nr 5, s. 192-207