Efektywność technologii IT w bankach komercyjnych w Polsce - Siudek, Tomasz (Efficiency of IT technology in commercial banks in Poland, 2020)
Głównym celem pracy jest określenie efektywności technicznej technologii IT w bankach komercyjnych w Polsce. Badania obejmują 13 banków komercyjnych w latach 2014-2017. W pracy wykorzystano nieparametryczną metodę DEA. Zastosowano w niej model BCC o zmiennych efektach skali zorientowany na efekty. Nakładami technologii IT w DEA były takie zmienne, jak: wartość oprogramowania IT, wartość sprzętu teleinformatycznego i koszty eksploatacji technologii IT, efektami zaś liczba użytkowników bankowości internetowej i liczba użytkowników bankowości mobilnej. Z badań wynika, że spośród wszystkich uwzględnionych banków tylko sześć wykazywało maksymalną efektywność techniczną technologii IT równą 100%, pozostałe banki były relatywnie nieefektywne i odznaczały się wskaźnikami efektywności w przedziale od 22 do 99%
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2020; vol. 64, nr 5, s. 179-191