Sezonowość cen skupu mleka w wybranych krajach Unii Europejskiej w latach 2004-2018 - Olszańska, Anna (Seasonality of milk purchase prices in selected countries of the European Union in the years 2004-2018, 2020)
Celem opracowania jest ocena zmian w sezonowości cen skupu mleka w Polsce na tle wybranych krajów UE. Analizowano zmiany zachodzące w czasie funkcjonowania Polski na wspólnym rynku Unii Europejskiej, a także wpływ zniesienia kwot mlecznych na ceny. Do badań wybrano w sposób celowy dwóch największych producentów mleka w Unii – Niemcy i Francję, a także kraje Europy Środkowej – Czechy i Słowację oraz Polskę. Zakres czasowy badań obejmował lata 2004-2018. Wejście Polski w struktury rynku unijnego spowodowało wzrost cen skupu mleka. Wahały się one w podobnych cyklach jak w pozostałych analizowanych krajach. Podobny był także rytm wahań sezonowych cen w skali roku. Zniesienie kwot mlecznych nie wywołało istotnych perturbacji, jeśli chodzi o ceny skupu. Stało się to jednak okazją do pogłębienia zmian strukturalnych zachodzących stopniowo na tym rynku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2020; vol. 64, nr 5, s. 136-146