Pomiar ryzyka niespójności cyfrowego wizerunku pracodawcy - Lipka, Anna (Measuring the risk of inconsistencies in the digital image of the employer, 2020)
Opracowanie o charakterze metodycznym zorientowano na cel, jakim jest opis źródeł i negatywnych skutków niespójności cyfrowego wizerunku pracodawcy. Następnie przypisano je do poszczególnych rodzajów ryzyka personalnego oraz zaproponowano sposób oceny ich poziomu dla warunków deficytów i – dla porównania – nadwyżek kadrowych na rynku pracy. Uwzględniono przy tym macierz oceny ryzyka według D. Baccariniego oraz propozycje metodyczne J.E. Martina i P.-F. Heaulme’a. W ten sposób znaleziono odpowiedź na problem badawczy sformułowany w postaci pytania: jak mierzyć poziom ryzyka niespójności cyfrowego wizerunku pracodawcy, biorąc pod uwagę sytuację popytowo-podażową na rynku pracy?
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2020; vol. 64, nr 5, s. 109-119