Wpływ systemowych zmian własnościowych na stabilność finansową polskiego sektora bankowego - Borsuk, Marcin; Kowalewski, Oskar (Impact of systemic ownership changes on financial stability of the Polish banking sector, 2020)
Zjawiska zaobserwowane podczas globalnego kryzysu finansowego potwierdziły, że struktura właścicielska oddziałuje na politykę poszczególnych grup banków. W świetle strukturalnych zmian zachodzących w polskim systemie bankowym głównym celem artykułu jest zbadanie wpływu struktury własnościowej na stabilność systemu bankowego w Polsce. Z punktu widzenia rozwoju teorii finansów kluczowe jest bowiem przeanalizowanie, w jaki sposób i w jakim stopniu obecność na rynku banków kontrolowanych przez Skarb Państwa niesie ryzyko dla stabilnego, zrównoważonego i efektywnego procesu pośrednictwa finansowego. Z przeprowadzonej analizy wynika, że jednym z wiodących determinantów wzrostu akcji kredytowej w okresach kryzysu jest typ własności banków, a aktywność kredytowa banków państwowych przejawia cechy antycykliczne
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2020; vol. 64, nr 5, s. 18-31
Keywords: akcja kredytowa; struktura własności; kryzys finansowy; stabilność finansowa; credit growth; ownership structure; financial crisis; financial stability