Produkcja związków zapachowych z wykorzystaniem metody hodowli mikroorganizmów na podłożu stałym - Szczepańska Ewa (Production of aromatic compounds using the method of microorganismus cultivation on a solid substrate, 2020)
Głównym celem badań było otrzymanie atrakcyjnych dla przemysłu związków biologicznie aktywnych poprzez zastosowanie hodowli mikroorganizmów na położu stałym (ang. Solid-State Fermentation, SSF). W ramach pracy opracowano kilka metod mających na celu wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu olejarskiego (makuchów) jako atrakcyjnego pod względem ekonomicznym medium hodowlanego dla drobnoustrojów.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: związki zapachowe; SSF; biosynteza; biotransformacja