Dywidenda a zmienność stóp zwrotu spółek z indeksów WIG20 i mWIG40 - Blaszke, Ewa (Dividend payout and stock return volatility of companies from WIG20 and mWIG40 indices, 2020)
Polityka wypłat dywidendy od lat pozostaje przedmiotem badań naukowych prowadzonych na szeroką skalę. Jednakże kwestia wpływu dokonywania wypłaty przez spółkę na zmienność stóp zwrotu z akcji pozostaje wciąż nierozwiązana. Celem artykułu jest zbadanie, czy polityka dywidendowa spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie wpływa na zmienność stóp zwrotu akcji. Próba badawcza dotyczy 60 przedsiębiorstw wchodzących w skład indeksów WIG20 oraz mWIG40. Wykorzystując 12 modeli regresji liniowej, udowodniono, że wypłata dywidend powoduje obniżenie zmienności stóp zwrotu spółki. Z drugiej jednak strony nie stwierdzono występowania statystycznie istotnego związku między wielkością stopy dywidendy a ryzykiem. Nie znaleziono zatem argumentów przemawiających za słusznością tezy, że wzrost korzyści z posiadania akcji otrzymywanych na bieżąco przez inwestora w stosunku do całkowitej wartości akcji powoduje ograniczenie zmienności stóp zwrotu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2020; vol. 64, nr 5, s. 5-17
Keywords: polityka wypłat dywidendy; zmienność stóp zwrotu; spółki; Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie; dividend payout policy; stock return volatility; companies; Warsaw Stock Exchange