Bilateralizacja wielostronnej pomocy rozwojowej - Zajaczkowski, Małgorzata (Bilateralisation of multilateral aid, 2019)
Przedmiotem badania jest wielostronny system pomocy rozwojowej i zachodzące w nim zmiany określane mianem bilateralizacji. Jest to zjawisko rozumiane jako rosnący wpływ dawców bilateralnych na pomoc świadczoną przez międzynarodowe organizacje wielostronne. Celem artykułu jest zbadanie zmian zachodzących w wielostronnym systemie pomocy rozwojowej, a także wskazanie na skutki, jakie mogą mieć one dla dalszego funkcjonowania systemu. W artykule rozwinięty został problem powiększających się zasobów multi-bi jako głównego źródła finansowania pomocy rozwojowej. Z tego powodu zaczęto określać działania pomocowe finansowane z tego rodzaju źródeł jako pomoc multi-bi. Badanie oparte zostało na analizie literatury przedmiotu oraz danych statystycznych z międzynarodowej bazy Creditor Reporting System (CRS OECD). Zastosowano także metodę analizy porównawczej dotyczącą pomocy wielostronnej finansowanej ze źródeł podstawowych i multi- bi. Zbadano działania podejmowane przez dawców pomocy zarówno będących członkami Komitetu Pomocy Rozwojowej OECD (DAC), jak i tych znajdujących się poza nim
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2019, Nr 2 (22), s. 42-57
Keywords: Oficjalna Pomoc Rozwojowa; wielostronne instytucje; Komitet Pomocy Rozwojowej OECD-DAC; fundusz multi-bi; finansowanie pomocy; Official Development Assistance; multilateral institutions; Development Assistance Committee OECD-DAC; aid financing