Konsekwencje i przebieg wojny handlowej pomiędzy Chinami a Stanami Zjednoczonymi - Majewski, Marcin (Consequences and course of the trade war between China and the United States, 2019)
Artykuł jest poświęcony tematyce wojny handlowej, która toczyła się przez 18 miesięcy pomiędzy Stanami Zjednoczonymi a Chinami. Omawiany jest wpływ działań administracji prezydenta Donalda Trumpa na gospodarki krajów zarówno biorących udział w konflikcie, jak i pozostałych, na które oddziałuje wojna handlowa. Pomimo zaangażowania znacznych środków politycznych sytuacja Stanów Zjednoczonych nie uległa poprawie. Wiele artykułów, m.in. z sektora telekomunikacyjnego, nadal jest importowanych z zagranicy, a nie produkowanych w kraju. Nie wpłynęło to pozytywnie na sektor przemysłowy Stanów Zjednoczonych, ale w wyniku zjawiska dywersyfikacji handlu poprawił się bilans handlowy Wietnamu, Unii Europejskiej czy Tajwanu. Opisano chronologicznie najważniejsze wydarzenia, które miały kluczowy wpływ na przebieg sporu i kształtowanie sytuacji międzynarodowej gospodarki. Szybkie zmiany w przepisach spowodowały dużą niepewność i zniechęciły przedsiębiorstwa do inwestycji. Zastosowana metoda badawcza to analiza danych i literatury. Artykuł dostarcza dowodów na to, że wojna handlowa jest niekorzystna dla gospodarki amerykańskiej, chińskiej oraz światowej
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2019, Nr 2 (22), s. 28-41
Keywords: wojna handlowa; handel międzynarodowy; Stany Zjednoczone; Chiny; bilans handlowy; trade war; international trade; United States; China; trade bill