Wybrane parametry stanu odżywienia kobiet ciężarnych a immunologiczny potencjał obronny i stres oksydacyjny u noworodków - Rak Karolina (Selected parameters of nutritional status of pregnant women and immune defense potential and oxidative stress in newborns, 2020)
Celem pracy było zbadanie zależności między wybranymi parametrami stanu odżywienia kobiet ciężarnych a immunologicznym potencjałem obronnym i poziomem stresu oksydacyjnego u noworodków.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: BMI; składniki mineralne; przeciwciała IgG; autoprzeciwciała ANCA przeciwko laktoferynie; 3’nitrotyrozyna