Produkcja ogrodnicza w województwie dolnośląskim – stan obecny i perspektywy rozwoju - Adamczewska-Sowińska, Katarzyna; Biesiada, Anita; Gudarowska, Ewelina; Kutkowska, Barbara; Pilawka, Tomasz; Szewczuk, Adam; Szuk, Tomasz (Horticultural production in the Lower Silesian voivodeship – current statusand development prospects, 2019)
Celem monografii było wskazanie potencjalnych możliwości i barier ograniczających rozwójprodukcji ogrodniczej w województwie dolnośląskim. Na wstępie dokonano charakterystykiwarunków klimatyczno-glebowych oraz zaprezentowano technologie produkcji ważniejszychupraw sadowniczych i warzywniczych. Na bazie danych pochodzących ze statystykipowszechnej oceniono skalę produkcji sadowniczej i warzywniczej w województwie dolnośląskimna tle kraju w latach 2000–2016 z uwzględnieniem wewnątrzregionalnych zróżnicowańtych produkcji na poziomie powiatów dolnośląskich. Opisano także rynek i kanały dystrybucjioraz przetwórstwo owocowo-warzywne w województwie dolnośląskim. Wskazanoperspektywy rozwoju produkcji ogrodniczej w regionie przy wykorzystaniu analizy SWOT.
Monografie CCXXIII
Keywords: Dolny Śląsk; sadownictwo; warzywnictwo; uprawa; analiza ekonomiczna