Wpływ realizacji inwestycji liniowych metodą przewiertu sterowanego oraz wykopu otwartego na środowisko - Kwast-Kotlarek Urszula (Impact on tinvestment implementation by linear controlled drilling in open trench on the environment, 2020)
Przedstawiona rozprawa doktorska podejmuje temat oceny realizacji gazociągu wysokiego ciśnienia metodą przewiertu sterowanego oraz wykopu otwartego na środowisko.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: oddziaływanie gazociągu wysokiego ciśnienia na środowisko; realizacja gazociągu metodą wykopu otwartego i metodą bezwykopową; inwestycje na obszarach cennych przyrodniczo; analiza wielokryterialna; Analytic Hierarchy Process (AHP); kierunkowe wiercenie horyzontalne; Horizontal Directional Drilling (HDD); metoda wykopu otwartego