Specjaliści do spraw rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach małych, średnich i dużych w świetle wyników badania empirycznego w Polsce - Szychta, Anna (Management accountants in small, medium and large enterprises in the light of empirical research in Poland, 2019)
Cele artykułu stanowią ustalenie hierarchii ważności zadań specjalistów do spraw rachunkowości zarządczej, określenie znaczenia wskazanych czynników determinujących te zadania oraz wymagań kompetencyjnych wobec tych specjalistów w badanych przedsiębiorstwach w Polsce w zależności od wielkości przedsiębiorstwa. Cel ten osiągnięto dzięki analizie i prezentacji danych pozyskanych w badaniu ankietowym dotyczącym ponad 100 przedsiębiorstw działających w Polsce. Interpretacji wyników analizy dokonano w przekroju trzech grup przedsiębiorstw podzielonych według kryterium wielkości zatrudnienia (małe, średnie i duże). Wyniki badania pokazują, że specjaliści w dziedzinie rachunkowości zarządczej pracują głównie w działach controllingu, wykonują podobne zadania, koncentrując się na kontroli kosztów oraz ustalaniu i ocenie wyników przedsiębiorstw bez względu na ich wielkość. Badanie ankietowe wykazało nieliczne różnice w analizowanych aspektach
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; vol. 63, nr 11, s. 276-292