Mierniki pomiaru dokonań w jednostkach wewnętrznych centrów finansowo-księgowych typu BPO - Łada, Monika; Ziarkowski, Piotr (Performance indicators used in finance and accounting process centers (BPO), 2019)
Celem artykułu jest zidentyfikowanie powiązania sposobu pomiaru dokonań międzynarodowych centrów outsourcingu usług finansowo-księgowych (BPO – Business Process Outsourcing) ze specyfiką tego typu podmiotów. W części pierwszej opracowania na podstawie przeglądu literatury przedmiotu scharakteryzowano wskaźniki systemu pomiaru dokonań, zasady ich aplikacji oraz wskazano specyfikę działalności centrów finansowo-księgowych typu BPO. W części drugiej przedstawione wyniki badań empirycznych pozwoliły na identyfikację obszaru i zakresu wykorzystania mierników pomiaru dokonań w jednostkach wewnętrznych dwóch analizowanych międzynarodowych centrów usług finansowo-księgowych prowadzących działalność w Polsce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; vol. 63, nr 11, s. 246-258