Wizerunek głównego księgowego w opinii studentów Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku - Jaworski, Jacek; Gmińska, Renata (Image of chief accountant in the opinion of students of WSB University in Gdańsk, 2019)
Celem badania było ustalenie cech zawodowych i osobistych głównego księgowego przez przyszłych finansistów. Badanie wykonano wśród studentów Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku z wykorzystaniem kwestionariusza ankietowego. Główny księgowy okazuje się zawodem rozpoznawanym przez połowę respondentów. W ich opinii główny księgowy to osoba odpowiedzialna, dokładna, uczciwa i dochowująca terminów, mająca duże doświadczenie w rachunkowości, dbająca o procedury, potrafiąca dochować tajemnicy i dobrze zorganizowana. Relatywnie nisko oceniono jego umiejętność kierowania ludźmi, pracy w zespole i komunikatywność. Główny księgowy rzadko jest postrzegany jako osoba życzliwa i łatwo nawiązująca kontakty. Jego pracę uznano za pozytywnie wpływającą na inne komórki organizacyjne. Według badanych jest to zawód z przyszłością, mający wysoką rangę wśród profesji związanych z rachunkowością. Jest jednak rzadko wskazywany jako ten, który chcieliby wykonywać studenci
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; vol. 63, nr 11, s. 231-245