Inteligencja emocjonalna jako behawioralny element współczesnej rachunkowości - Cieciura, Małgorzata (Emotional intelligence as a behavioral element of contemporary accounting, 2019)
Z rachunkowością w wymiarze praktycznym nierozerwalnie związany jest człowiek, będący konstruktorem tego systemu, realizatorem jego najważniejszych założeń i funkcji oraz strażnikiem przestrzegania jego naczelnych zasad. W artykule przedstawiono rozważania na temat istoty i znaczenia tzw. inteligencji emocjonalnej człowieka. Rozważania te odniesiono do praktycznego wymiaru rachunkowości, stawiając tezę, że rozwijanie inteligencji emocjonalnej osób zajmujących się rachunkowością powinno być współmierne z kształtowaniem wiedzy i umiejętności w tym zakresie. W artykule wskazano obszary rachunkowości, w których inteligencja emocjonalna może stanowić istotny czynnik realizacji naczelnej funkcji rachunkowości w odniesieniu do jej naczelnej zasady. W artykule posłużono się krytyczną analizą literatury oraz metodą rozumowania dedukcyjnego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; vol. 63, nr 11, s. 220-230