Raportowanie zintegrowane w praktyce polskich spółek – próba oceny jakości ujawnień - Bek-Gaik, Bogusława; Surowiec, Anna (Integrated reporting in the practice of Polish companies – an attempt of assessment of the disclosures quality, 2019)
Raport zintegrowany jest obecnie uważany za najdoskonalszą formę raportowania informacji niefinansowych. Jego zasadnicze cele stanowią połączenie informacji finansowych i niefinansowych na temat organizacji w jednym dokumencie oraz podniesienie efektywności komunikowania zewnętrznym interesariuszom informacji o tworzeniu wartości przez organizacje. Celem artykułu jest próba oceny jakości ujawnień w praktyce raportowania zintegrowanego polskich spółek w latach 2013-2017. W części empirycznej, wykorzystując analizę treści (content analysis) z zastosowaniem ważonego indeksu ujawnień (weighted disclosure index), przeprowadzono badanie jakości raportów zintegrowanych opracowanych przez 20 grup kapitałowych w rozpatrywanym okresie. Wyniki badań wskazują na stopniowe pozytywne zmiany w odniesieniu do zarówno liczby publikowanych raportów, jak i jakości niektórych obszarów ujawnień w publikowanych raportach. Pewne elementy raportów wymagają jednak poprawy i udoskonalenia
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; vol. 63, nr 11, s. 199-219