Nakłady inwestycyjne na infrastrukturę ochrony środowiska na obszarach wiejskich – studium przypadku wsi dolnośląskiej - Szymańska, Joanna (Investment outlays for environmental protection infrastructure in rural areas – a case study of the lower silesian village, 2019)
Opracowanie prezentuje wyniki analizy nakładów inwestycyjnych poniesionych na rozwój wybranych urządzeń i obiektów infrastruktury technicznej służącej ochronie środowiska na dolnośląskiej wsi w latach 2007-2016. Stosunkowo najwięcej tych nakładów zostało przeznaczonych na rozwój kanalizacji zbiorczej, mniej na oczyszczalnie ścieków zbiorczych, najmniej zaś na składowiska odpadów i indywidualne wiejskie oczyszczalnie ścieków. Głównymi źródłami finansowania analizowanych inwestycji okazały się: fundusze strukturalne Unii Europejskiej, budżety samorządów gmin oraz fundusze ochrony środowiska i gospodarki wodnej. Stosunkowo niewielkie znaczenie miały środki pochodzące z budżetu państwa i od mieszkańców wsi. W artykule zaprezentowano także efekty rzeczowe poniesionych nakładów inwestycyjnych. Do przygotowania opracowania wykorzystano metody badawcze typu desk research: opisową, analityczną, a także matematyczno-statystyczne (z wykorzystaniem oprogramowania Excel)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; vol. 63, nr 11, s. 165-184