Analiza stanu i struktury zasobów mieszkaniowych oraz ich wpływ na sytuację mieszkaniową w Polsce - Surówka, Marcin (Analysis of state and structure of residential resources and their influence on residential situation in Poland, 2019)
Sytuacja mieszkaniowa w Polsce z każdym rokiem się poprawia. Pod względem zarówno liczby lokali mieszkalnych, jak i pod względem jakościowym obserwuje się pozytywne zmiany. Jednak ich tempo nie jest satysfakcjonujące. Nadal stan i struktura zasobów mieszkaniowych nie spełniają oczekiwań obywateli, a deficyt mieszkaniowy utrzymuje się na wysokim poziomie. Cele artykułu stanowią analiza stanu i struktury zasobów mieszkaniowych oraz ukazanie wpływu tych parametrów na sytuację mieszkaniową w Polsce. Autor koncentruje rozważania na wybranych parametrach służących do przeprowadzenia badania stanu i struktury zasobów mieszkaniowych. Analizuje liczbę mieszkań, zestawiając ją z liczbą ludności. Bada również przeciętną powierzchnię użytkową oraz liczbę mieszkańców przypadających na jeden lokal mieszkalny. W tekście poruszono również problem standardu mieszkaniowego oraz lokali substandardowych i poddano ocenie wpływ tych parametrów na sytuację mieszkaniową w Polsce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; vol. 63, nr 11, s. 155-164