Analiza tendencji rozwoju przewozów ładunków na śródlądowych drogach wodnych w Polsce - Rolbiecki, Ryszard (Analysis of trends in the development of freight transport on inland waterways in Poland, 2019)
Z doświadczeń krajów europejskich wynika, że drogi wodne charakteryzują się wysoką intensywnością wykorzystania. W Polsce nakłady na śródlądowe drogi wodne są zbyt małe w stosunku do potrzeb. Istnieje prawdopodobieństwo, że przewozy ładunków na krajowej sieci śródlądowych dróg wodnych w Polsce będą zanikać. Stąd też jako cel artykułu przyjęto oszacowanie skali regresji przewozów ładunków na śródlądowych drogach wodnych w Polsce, a także oszacowanie prognozy przewozów w perspektywie do 2020 r. Weryfikując przyjętą hipotezę oraz realizując postawiony cel badawczy, posłużono się modelem ekonometrycznym. Zmienną czasu t przyjęto jako kluczową zmienną objaśniającą zmiany wielkości przewozów ładunków na krajowych drogach wodnych w Polsce. Zanik funkcji transportowej śródlądowych dróg wodnych nie tylko oznacza rezygnację z korzyści wynikających z rozwoju transportu wodnego śródlądowego, ale także może być sygnałem pojawienia się poważnych problemów związanych z gospodarką wodną w Polsce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; vol. 63, nr 11, s. 127-142