Próba falsyfikacji podstawowego twierdzenia Target Costing w modelu dyskontowym - Mielcarek, Jarosław (An attempt to falsify basic theorem of Target Costing in discount model, 2019)
Celem opracowania jest sfalsyfikowanie podstawowego twierdzenia Target Costing (TC) w modelu dyskontowym, aby uchronić inwestorów przed podejmowaniem błędnych decyzji o wdrożeniu inwencji, jak to może mieć miejsce w tradycyjnym modelu TC. Model finansowo-matematyczny przedsięwzięcia innowacyjnego zastosowano jako model symulacyjny, żeby znaleźć minimalną stopę zysku i jednostkowy koszt dopuszczalny, który jest punktem krytycznym dzielącym przedsięwzięcia innowacyjne na spełniające warunki odniesienia sukcesu finansowego i ich niespełniające. Próba falsyfikacji podstawowego twierdzenia za pomocą modus tollendo tolens logiki klasycznej polegała na wykazaniu, że istnieje taki jednostkowy koszt dopuszczalny równy jednostkowemu kosztowi planowanemu, dla którego wartość NPV i IRR nie spełniają warunków odniesienia sukcesu finansowego. Podjęta próba falsyfikacji podstawowego twierdzenia TC nie powiodła się. Oznacza to, że doszło do koroboracji TC. Inwestorzy stosujący dyskontowy model TC jako narzędzie wspomagające podejmowanie decyzji o wdrożeniu inwencji mogą to robić bez obawy podjęcia błędnej decyzji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; vol. 63, nr 11, s. 81-95