Rola outsourcingu w przemyśle i usługach – analiza porównawcza - Maziarczyk, Anna (The role of outsourcing in the industry and services − comparative analysis, 2019)
Współczesne przedsiębiorstwa coraz częściej decydują się na wdrożenie outsourcingu w swojej działalności. Celem artykułu było ustalenie znaczenia outsourcingu w spółkach z sektora przemysłu i usług, notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Przeprowadzenie analizy umożliwiło sprawdzenie, czy spółki o odmiennym charakterze działalności w takim samym stopniu są skłonne korzystać z usług dostawców zewnętrznych. Przebadanie udziału kosztów, jakie spółki poniosły w ramach usług obcych w latach 2015-2018, umożliwiło częściową weryfikację przyjętej hipotezy. Należy zaznaczyć, iż istnieje pewne ograniczenie w interpretacji otrzymanych wyników. Nie wszystkie koszty, które wchodzą w skład usług obcych, muszą podlegać outsourcingowi. Okazało się, że istnieją istotne różnice w skłonności do powierzania części swoich zadań wykonawcy zewnętrznemu w różnych sektorach. Potwierdza to literatura oraz wynik nieparametrycznego testu U Manna-Whitneya
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; vol. 63, nr 11, s. 71-80