Ekosystem startupowy w krajach Grupy Wyszehradzkiej ze szczególnym uwzględnieniem Wrocławia - Kuźmińska-Haberla, Aleksandra; Bobowski, Sebastian; Michalczyk, Wawrzyniec (Startup ecosystem in Visegrad Group countries with a special focus on Wroclaw, 2019)
Celem artykułu jest charakterystyka ekosystemu startupów w krajach Grupy Wyszehradzkiej. Szczególna uwaga została poświęcona Wrocławiowi, jak i jednemu z głównych hubów startupowych, miejscu, gdzie tego typu jednostki występują w dużej obfitości. Jako metodę badawczą wykorzystano analizę dostępnej literatury – zarówno obejmującej pozycje o charakterze teoretycznym, porządkującym i definiującym badane zagadnienia, jak i zawierającej wyniki badań empirycznych. Ekosystem startupowy krajów Grupy Wyszehradzkiej ma istotny potencjał rozwojowy. Chociaż państwa te są zaliczane do kategorii ekosystemów wschodzących, to należy uznać, że działania podejmowane na szczeblu zarówno krajowym, jak i ponadnarodowym w odpowiedni sposób kierunkują wzrost tego sektora gospodarki. Potwierdzeniem tej tezy jest pod wieloma względami podobny do średniej unijnej rozkład różnych cech start-upów, a przede wszystkim – funkcjonowanie tu już co najmniej kilku istotnych hubów, szczególnie we Wrocławiu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; vol. 63, nr 11, s. 55-70