Aspekty behawioralne w rachunkowości przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych - Lis, Tomasz (Behavioral aspects in accounting when making investment decisions, 2016)
Inwestorzy podejmujący decyzję o zaangażowaniu środków finansowych potrzebują wiarygodnej informacji. Dla inwestorów bardzo istotne znaczenie mają rzetelne informacje o zdolności spółki do budowania wzrostu jej wartości w postaci rosnących kapitałów własnych, które stanowią fundamentalną kategorię ekonomiczną dla spółki kapitałowej. Obecni i potencjalni właściciele kapitału, dostarczający środków niezbędnych do jej bieżącego funkcjonowania oraz przyszłego rozwoju, potrzebują jak najwięcej informacji. Podczas procesu podejmowania decyzji inwestycyjnych należy jednak wziąć pod uwagę, oprócz informacji płynącej ze sprawozdań finansowych oraz dodatkowych danych, elementy behawioralne
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2016; Nr 440, s. 382-391
Keywords: decyzja; elementy behawioralne; inwestycje; kapitał; decision; behavioural element; investments; capital