Analiza kosztów w controllingu procesów logistycznych - Bełch, Paulina (Cost analysis in controlling of logistics processes, 2019)
W rozprawie postawiono tezę: analiza kosztów w controllingu procesów logistycznych przyczynia się do poprawy efektywności procesów logistycznych. Jako cel główny pracy przyjęto wskazanie możliwości wykorzystania analizy kosztów w controllingu procesów logistycznych oraz ocena jej przydatności w zwiększaniu efektywności procesów logistycznych, Zakres przedmiotowy rozprawy obejmuje zagadnienia z obszaru zarządzania procesami logistycznymi, analizy kosztów i controllingu logistyki. Natomiast zakres podmiotowy został wskazany przez wybór odpowiedniego przedsiębiorstwa w którym możliwe iest zastosowanie rozwiązań z obszaru controllingu procesów logistycznych. W dysertacji jest nim przedsiębiorstwo produkcyjne z województwa podkarpackiego. Ponadto podmiotami badań ankietowych są przedsiębiorstwa produkcyjne zlokalizowane na terenie województwa podkarpackiego, które mają wdrożone podejście procesowe wg normy PN-EN ISO 9001:2009 lub PN-EN ISO 9001:2015
Keywords: koszty procesów logistycznych; analiza kosztów; controlling; logistyka; costs of logistics processes; cost analysis; logistics