Ceny transferowe w restrukturyzacji spółek komunalnych - Rzeszutek, Małgorzata (Transfer pricing applied in the process of restructuring municipal companies, 2019)
Główną tezą niniejszej rozprawy jest stwierdzenie, że ceny transferowe stosowane w procesach restrukturyzacji spółek komunalnych mają wpływ na wyniki finansowe takich jednostek gospodarczych. Badania zostały przeprowadzone na spółkach w restrukturyzacji, które stosują ceny transferowe, zajmujące się dostawą wody i odprowadzaniem ścieków. Zakres przestrzenny obejmował województwa dolnośląskie, małopolskie i podkarpackie. Praca określiła obszar poszukiwań dla wypełnienia paradygmatu wpływu cen transferowych na restrukturyzację spółek komunalnych i rozpoczęła proces jego uzupełniania. Ma ona charakter interdyscyplinarny, obejmując zarówno obszar finansów i rachunkowości jak i zarządzania przedsiębiorstwem
Keywords: ceny transferowe; restrukturyzacja; spółki komunalne; gminy; transfer pricing; restructuring process