Model oceny dojrzałości Lean Manufacturing - Pieńkowski, Maciej (Lean Manufacturing maturity model, 2019)
Celem pracy jest opracowanie modelu dojrzałości Lean Manufacturing, który zapewni uporządkowane i kompleksowe wdrożenie tej koncepcji w przedsiębiorstwach produkcyjnych. Cel ten uzupełniony jest przez następujące pytania badawcze: 1. Jaka struktura modelu dojrzałości Lean Manufacturing zapewnia kompleksowy i uporządkowany pomiar wdrożenia tej koncepcji w przedsiębiorstwach produkcyjnych? 2. Jaka procedura przeprowadzania oceny dojrzałość Lean Manufacturing wspiera wdrożenie tej koncepcji w przedsiębiorstwach produkcyjnych? Realizację celu oraz odpowiedzi na pytania badawcze osiągnięto poprzez przeprowadzenie procedury składającej się z czterech kroków: 1. Analizy istniejących modeli dojrzałości Lean Manufacturing. 2. Projektowania struktury autorskiego modelu dojrzałości. 3. Testowania autorskiego modelu. 4. Finalizację modelu. W efekcie tak przeprowadzonych badań, opracowany został Kompleksowy Model Dojrzałości Lean Manufacturing. Instrument umożliwia szybką, prostą i obiektywną samoocenę, wskazując obecny poziom dojrzałości firmy oraz określając rekomendowane do podjęcia działania doskonalące. Stanowi również spójne i uporządkowane podsumowanie najważniejszych zasad koncepcji Lean Manufacturing. W rezultacie przeprowadzonych badań opracowana została również procedura oceny dojrzałości Lean Manufacturing, która zapewnia kompleksowe badanie stopnia wdrożenia szczupłej produkcji
Keywords: modele dojrzałości; lean manufacturing; ciągłe doskonalenie; maturity models; continous improvement