Żal i inne aspekty psychologiczne podejmowania decyzji finansowych na przykładzie problemu opcji walutowych w przedsiębiorstwach w Polsce w 2008 r. - Zatoń, Wojciech (Regret and Other Psychological Aspects of Financial Decisions Making on the Example of the Problem of Currency Options in Enterprises in Poland in 2008, 2010)
Zasada racjonalnego inwestowania wynikająca z teorii maksymalizacji oczekiwanej użyteczności stanowi podstawę podejmowania decyzji w warunkach niepewności i ryzyka w nowoczesnych finansach. Wiele dowodów świadczy o tym, że w rzeczywistości często tak nie jest i inwestorzy w podejmowaniu decyzji uwzględniają aspekty psychologiczne. Opisem tej tematyki zajmuje się dziedzina finansów behawioralnych. W referacie wskazane zostały wybrane motywy psychologiczne, m.in. chęć minimalizacji przewidywanego żalu wynikającego z niewłaściwego wyboru, mogące mieć istotny wpływ na podejmowanie decyzji w przedsiębiorstwach odnośnie do korzystania z opcji walutowych, które stały się poważnym problemem dla wielu firm w latach 2008-2009
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 103, s. 274-286