Prognozowanie w modyfikacjach struktur małego przedsiębiorstwa - Wiśniewski, Jerzy W. (Forecasting in Alteration of Structures of a Small-Sized Enterprise, 2010)
Ważnym obszarem decyzyjnym jest zmiana określonej struktury w firmie. Modyfikacja struktury może obejmować rozmaite grupy problemów. Zmiana struktur przedsiębiorstwa jest reakcją na pojawiające się zagrożenia lub też na nowe wyzwania tworzące możliwość poprawy jego wyników ekonomicznych. Pojawiają się potrzeby prognozowania: korekty asortymentowej struktury produkcji, zainwestowania w środki trwałe i technologie oszczędzające pracę ludzką, tworzące substytucyjny względem pracy żywej majątek trwały, prowadzące do wyraźnego wzrostu wydajności i ograniczenia kosztów pracy, inwestowania w nowy rodzaj majątku trwałego umożliwiającego wytwarzanie nowych asortymentów, wymianę majątku trwałego w przedsiębiorstwie prowadzącą do zmiany profilu działalności, znalezienia alternatywnego sposobu zainwestowania posiadanych zasobów kapitałowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 103, s. 240-249