Kwartalne wyniki finansowe spółek giełdowych – łączenie prognoz analityków z prognozami mechanicznymi a dokładność prognoz - Welc, Jacek (Quarterly Financial Results of Polish Public Companies - the Impact of Combining Analysts Forecasts with Mechanical Predictions on Forecasts Accuracy, 2010)
Prognozy wyników finansowych spółek stanowią nieodłączny element modeli wyceny. Przy sporządzaniu prognoz analitycy wykorzystują szeroki zakres informacji. Jednak badania trafności prognoz nie są jednoznaczne. Niektóre wskazują na przewagę (w zakresie dokładności) prognoz analityków w porównaniu z prognozami mechanicznymi, natomiast wyniki innych wskazują na większą dokładność prostych (często naiwnych) metod niż prognoz analityków. Sugeruje to możliwość redukcji błędów poprzez łączenie prognoz. W artykule zbadano wpływ łączenia prognoz analityków z predykcjami autoregresyjnymi na dokładność predykcji zysków operacyjnych spółek. Badanie wykazało, iż proste łączenie prognoz (poprzez liczenie średniej z dwóch prognoz) nie powoduje obniżenia mediany względnych błędów, jednak przyczynia się do redukcji średniego arytmetycznego błędu bezwzględnego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 103, s. 226-239