Prognozowanie a planowanie finansowe w przedsiębiorstwie - Szpulak, Aleksandra (Financial Forecasting versus Financial Planning, 2010)
Problem prognozowania finansowego, odmiennie niż planowania finansowego, jest tematem nowym w literaturze. Nierzadko można się spotkać z poglądem, iż nie ma w praktyce prognozowania, a jedynie planowanie finansowe. Brak dostatecznej wiedzy o prognozowaniu finansowym i jego roli w procesie planowania powoduje, że finansiści, zarówno praktycy jak i teoretycy, zamiennie stosują pojęcia prognozowanie i planowanie czy plan i prognoza, wprowadzając odbiorcę w zakłopotanie. W artykule podjęto próbę scharakteryzowania relacji prognozowania do planowania finansowego. W tym celu zostały przedstawione definicje prognozowania, projekcji oraz prognozy finansowej. Określono także przedmiot oraz cel prognozowania finansowego wraz z wyszczególnieniem prognoz tworzonych w wyodrębnionych obszarach finansów przedsiębiorstw
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 103, s. 218-225