Starzenie się ludności i zasobów pracy w regionie śląskim – analiza retro- i prospektywna - Sojka, Elżbieta (The Ageing of Population and Work Resources in the Silesian Area - Retro- and Prospective Analysis, 2010)
W artykule przedstawiono zmiany w strukturze ludności według wieku w województwie śląskim w latach 1990-2035. Zbadano podobieństwo struktur z wykorzystaniem algorytmu taksonomicznego, przedstawiono rozkłady w czasie wskaźników starości i obciążenia ludności ogółem oraz zasobów pracy z uwzględnieniem płci i miejsca zamieszkania. Proces starzenia się ludności jest procesem coraz bardziej intensywnym. Coraz mniej liczne roczniki osiągające wiek produkcyjny i coraz liczniejsze wchodzące w wiek emerytalny pokazują, że województwo śląskie, podobnie jak cała Polska oraz inne kraje europejskie, będzie musiało zmierzyć się z problemem starzenia się społeczeństwa. Sprostanie temu wyzwaniu jest szczególnie trudne ze względu na niski poziom aktywności zawodowej, zwłaszcza osób powyżej 50. roku życia
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 103, s. 191-207