Analiza przeżycia przedsiębiorstw w Polsce na przykładzie wybranego województwa - Ptak-Chmielewska, Aneta (Survival Analysis of Enterprises in Poland Based on the Example of the Selected Voivodeship, 2010)
Demografia przedsiębiorstw ma rosnące znaczenie w dziedzinach zajmujących się badaniem zbiorowości przedsiębiorstw. W artykule przedstawiono analizę nieparametryczną z wykorzystaniem tablic trwania życia estymowanych metodą K-M i analizę semiparametryczną z wykorzystaniem regresji Coxa do oceny przeżywalności przedsiębiorstw w Polsce na przykładzie wybranego województwa. Większe szanse na przeżycie miały przedsiębiorstwa zarejestrowane w gminach miejskich, a także przedsiębiorstwa większe, zatrudniające 10 i więcej osób w chwili rejestracji. Duże znaczenie dla przedsiębiorstw mają forma prawna nowej działalności gospodarczej i rodzaj działalności deklarowany przy rejestracji przedsiębiorstwa. Wyniki dla modelu semiparametrycznego potwierdzają te uzyskane w analizie nieparametrycznej i pozwalają one na rozpatrywanie wszystkich czynników jednocześnie. Mimo ułomności danych z rejestru REGON wnioski z analizy są jednoznaczne i umożliwiają szersze spojrzenie na cykl życia przedsiębiorstw w Polsce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 103, s. 155-174