Zasadnicze uwarunkowania praktycznej przydatności prognoz - Pawlukowicz, Roman (Conditions for Practical Applicability of Forecasts, 2010)
Możliwość budowania prognoz nie przesądza o celowości ich faktycznego stawiania. Nie wszystkie prognozy wypełniają bowiem w wystarczająco dużym stopniu oczekiwania ich odbiorców (użytkowników, osób z nich korzystających) co do pragmatycznych atrybutów tych prognoz. Prognozy są praktycznie użyteczne, gdy charakteryzują się następującymi cechami: dopuszczalnością, aktualnością, sekwencyjnością, powtarzalnością i kompleksowością. W artykule podjęto tematykę wymienionych cech z punktu widzenia dwóch aspektów. Jeden dotyczy istoty i charakteru poszczególnych cech, drugi - pozytywnych i negatywnych konsekwencji, jakie implikują poszczególne cechy dla odbiorców prognoz
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 103, s. 122-132