Prognozowanie, przewidywanie, wieszczenie – kolejne podejście - Mercik, Jacek Wiesław (Forecasting, Foresighting, Divining - Revisited, 2010)
W wielu sytuacjach obserwowana nieskuteczność prognozowania stawia przed nami zasadnicze pytanie o przyczyny takiego wyniku odnoszącego się do przyszłości badanych zjawisk. Występujące ograniczenia wywołane są zarówno przez charakter samych dostępnych danych, jak i przez nasze rozumienie tego, czym jest przyszłość. W artykule wprowadzono trzy różne pojęcia odnoszące się do sposobów określania przyszłości: prognozowanie, przewidywanie i wieszczenie, oraz przeanalizowano ich stosowalność
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 103, s. 114-121