Modelowanie logitowe narzędziem wspomagającym podejmowanie decyzji na rynku nieruchomości mieszkaniowych - Mach, Łukasz (Logit Modelling as a Tool Supporting Decision Making in Stock Housing, 2010)
W artykule przedstawiono proces budowy modelu logitowego, którego celem jest wspomaganie procesu podejmowania decyzji na rynku nieruchomości. Opracowany model regresji logistycznej określa prawdopodobieństwo dokonania transakcji na rynku mieszkaniowym i wskazuje statystycznie istotnie zmienne wpływające na kształtowanie się popytu. Merytorycznie przygotowany i poprawnie przeprowadzony proces podejmowania decyzji (na podstawie modelowania logitowego) jest kluczowym determinantem wpływającym na poprawę konkurencyjności przedsiębiorstw, zwłaszcza w czasie trwania globalnego kryzysu gospodarczego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 103, s. 106-113