Obligacje dożywalnościowe jako forma zabezpieczenia hipoteki odwrotnej - Lawędziak, Bartosz (The Survivor Bonds as a Form of the Hedging of Reverse Mortgage, 2010)
Hipoteka odwrócona to nieobecny na polskim rynku produkt finansowy, ale z powodzeniem wykorzystywany na rynku amerykańskim i europejskim dzięki korzyściom ekonomicznym. W związku z postępującą tendencją do wydłużania się życia produkt zyskuje na popularności wśród osób emerytowanych. Z punktu widzenia dostawcy instrumentu finansowego efekt ten wprowadza ryzyko związane z długowiecznością potencjalnych klientów. W niniejszym artykule zaproponowano wykorzystanie sekurytyzacji jako metodę zabezpieczenia przed ryzykiem ponoszonym przez kredytodawcę i podjęto próbę prognozy wyceny obligacji typu survivor będących elementem tego procesu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 103, s. 93-105