Jeszcze o dokładności prognoz jakościowych koniunktury gospodarczej - Kowalewski, Grzegorz (Yet about Qualitative Forecasts of Business Tendency Surveys Precision, 2010)
W jakościowych badaniach koniunktury gospodarczej zazwyczaj stosowane są pytania jednokrotnego wyboru z trzema wariantami odpowiedzi: pozytywnym, neutralnym i negatywnym. Dla każdego takiego pytania oblicza się saldo odpowiedzi jako różnicę między procentowym udziałem odpowiedzi pozytywnych i negatywnych. Nie są brane pod uwagę odpowiedzi neutralne, co powoduje "sklejanie" różnych struktur odpowiedzi. Analizując jakość prognoz formułowanych przez ankietowanych dyrektorów przedsiębiorstw, najczęściej bada się tylko salda odpowiedzi z testów koniunktury. Wyniki takich badań nie są najlepsze. W artykule są zaprezentowane wyniki badań jakości prognoz na podstawie szczegółowej analizy struktury odpowiedzi na przykładzie miesięcznej ankiety przemysłowej GUS-u. Do oceny dokładności prognoz zastosowano współczynnik Theila
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 103, s. 81-92