Analiza efektywności wybranych metod prognozowania inter- i ekstrapolacyjnego - Cheba, Katarzyna (The Analyses of the Effectiveness of Selected Inter- and Extrapolating Methods in Forecasting, 2010)
W literaturze wymienia się wiele metod numerycznych dotyczących wyznaczania prognoz interpolacyjnych. Niektóre z tych metod, jak np. metoda odcinkowa, metoda łuków I i II, mogą być wykorzystane jedynie do budowy prognoz interpolacyjnych. Ze względu na potwierdzoną badaniami empirycznymi wysoką efektywność stosowania tych metod w prognozowaniu interpolacyjnym uzasadniona wydaje się próba wyznaczania również prognoz ekstrapolacyjnych na podstawie szeregów uzupełnionych o oceny interpolowane otrzymane za pomocą wymienionych metod. W pracy przedstawiono ocenę efektywności prognoz ekstrapolacyjnych uzyskanych z wykorzystaniem metody najmniejszych kwadratów, metody wyrównania wykładniczego i metody wielomianowej Lagrange'a, dla których równania trendów były szacowane za pomocą metody odcinkowej, metody łuków I oraz II
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 103, s. 39-49