Porównanie prognoz zatrudnienia w układach sektorowym i regionalnym zbudowanych z wykorzystaniem analizy shift-share - Batóg, Barbara (The Comparison of Forecasts of Sectoral and Regional Employment Based on the Shift-Share Analysis, 2010)
W artykule przedstawiono prognozy zbudowane z wykorzystaniem analizy shift-share. Analizę tę najpierw przeprowadzono dla zmiennej, którą była liczba pracujących w poszczególnych województwach Polski w latach 1998-2007. Wyznaczono wartości efektu regionalnego, konkurencyjnego, sektorowego oraz resztowego dla kolejnych lat badanego okresu. Na podstawie tych wartości wyznaczono prognozy poszczególnych efektów. Do budowy prognoz wykorzystano modele wyrównywania wykładniczego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 103, s. 26-38