Jednostka samorządu terytorialnego jako nabywca ochrony ubezpieczeniowej – wybrane problemy - Wojtkowiak, Marcin (Local Government Unit as Purchaser of Insurance Cover - Selected Issues, 2010)
Artykuł prezentuje wybrane aspekty z problematyki ubezpieczeń w jednostkach samorządu terytorialnego. Koncentruje się na gminie jako podstawowej jednostce samorządu terytorialnego w Polsce. W pierwszej części przeanalizowano pozycję prawną jednostek organizacyjnych gminy w kontekście możliwości zawarcia umowy ubezpieczenia przez te podmioty. Autor stawia tezę, że jedynie gmina jako osoba prawna i gminne jednostki organizacyjne posiadające osobowość prawną mogą być stroną umowy ubezpieczenia. W drugiej części przedmiotem analizy jest odpowiednie zastosowanie art. 827 kodeksu cywilnego do jednostki samorządu terytorialnego. Ostatnia część artykułu porusza temat ubezpieczeń przymusowych i obowiązkowych. Wymienione i opisane zostały wybrane regulacje nakładające na gminę obowiązek zawarcia umowy ubezpieczenia
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 236-243