Charakterystyka i perspektywy rozwoju ubezpieczenia OC w ochronie zdrowia - Szreder, Mirosław; Bogdaniuk, Aleksandra (Characteristics and Perspectives of Development of Third Party Liability Insurance in Health Services, 2010)
W opracowaniu prezentujemy krótką charakterystykę obowiązkowych i dobrowolnych ubezpieczeń OC w ochronie zdrowia oraz nakreślamy perspektywy ich rozwoju z punktu widzenia lekarzy. Omawiamy wyniki zaprojektowanych i zrealizowanych dziewięciu indywidualnych wywiadów pogłębionych z lekarzami dobranymi do próby w sposób celowy, o zróżnicowanych specjalizacjach i różnym stażu pracy. Celem tych wywiadów było uzyskanie opinii i ocen na temat: kryteriów wyboru przez lekarzy konkretnej oferty ubezpieczenia, zróżnicowania oferty dla lekarzy różnych specjalności, roli izb lekarskich w promowaniu idei ubezpieczania się i orzekaniu o błędach w sztuce lekarskiej, czynników sprzyjających rozwojowi danej grupy ubezpieczeń oraz czynników hamujących i ewentualnych zagrożeń, idei wprowadzenia systemu obowiązkowych ubezpieczeń od błędów lekarskich (wzorowanego na systemie szwedzkim)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 215-228