Projekt Solvency II a specyfika towarzystw ubezpieczeń wzajemnych - Strupczewski, Grzegorz (Specific Features of Mutual Insurance in the Solvency II Directive, 2010)
Celem pracy jest przedstawienie specyficznych wymagań i oczekiwań środowiska zakładów ubezpieczeń europejskich działających w formie towarzystwa ubezpieczeń wzajemnych związanych z pracami nad implementacją projektu Solvency II. Problematyka wymagająca szczególnego uwzględnienia specyfiki formy, jaką jest TUW, koncentruje się wokół takich zagadnień, jak: struktura kapitałów własnych, wyłączenie małych TUW-ów, zobowiązania podporządkowane, opodatkowanie, zasada proporcjonalności, specjalizacja rynkowo-produktowa, dywersyfikacja, wymogi kapitałowe, europejskie towarzystwo ubezpieczeń wzajemnych. Biorąc pod uwagę skalę złożoności i wpływ na warunki gospodarowania, Solvency II powinno zostać wdrożone z uwzględnieniem rozsądnego kompromisu między postulatami różnych grup interesu, m.in. ubezpieczycieli prowadzących działalność w formie towarzystwa ubezpieczeń wzajemnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 208-214