Perspektywy rozwoju regulacji dotyczących wyłączeń grupowych spod zakazu karteli dla sektora ubezpieczeniowego - Orlicka, Justyna (Future of Development of Block Exemption Regulations for the Insurance Sector, 2010)
Zarówno w polskim, jak i wspólnotowym prawie konkurencji ubezpieczenia są traktowane jak każda inna dziedzina działalności gospodarczej i przepisy tego prawa mają do nich zastosowanie bez żadnych ograniczeń. W obydwu porządkach prawnych ubezpieczenia korzystają jednak z przywileju polegającego na tym, że obowiązują wydane specjalnie dla tego sektora rozporządzenia o wyłączeniach grupowych. Stanowią one istotną pomoc dla ubezpieczycieli, którzy muszą samodzielnie oceniać prawnokonkurencyjną dopuszczalność zawieranych między sobą porozumień. Dnia 31 marca 2010 r. wygasa rozporządzenie wspólnotowe i w związku z tym z inicjatywy Komisji Europejskiej toczy się obecnie dyskusja nad dalszymi losami rozporządzeń grupowych dla sektora ubezpieczeniowego. W referacie wyjaśniono, jakie znaczenie ma dla rynku ubezpieczeniowego przywilej sektorowego wyłączenia grupowego. Ponadto ukazano konsekwencje ewentualnych zmian, które mogą zostać wprowadzone w wyniku przeprowadzonej dyskusji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 185-191