Ryzyko terroryzmu a ryzyko przyrodnicze - Manikowski, Piotr (Terrorism Risk vs. Natural Hazards, 2010)
Celem artykułu jest analiza porównawcza ryzyka terroryzmu i ryzyka przyrodniczego. Pokazana zostanie skala i miejsce występowania tych zjawisk, ze szczególnym uwzględnieniem zdarzeń o charakterze katastroficznym. Ponadto wskazane zostaną różnice w przyczynach i skutkach tych katastrof oraz zarządzania ryzykiem
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 162-170