Wpływ ubezpieczeniowych systemów gwarancyjnych na rozwój rynku ubezpieczeniowego - Łańcucki, Jerzy (Influence of Insurance Guarantee Schemes on the Development of Insurance Market, 2010)
Problem związany z ubezpieczeniowymi systemami gwarancyjnymi (insurance guarantee schemes - IGS) dotyczy nie tyle tego, czy tworzyć taki system, ale w jaki sposób powinien on być zorganizowany i zarządzany. Decyzja o jego utworzeniu zależy przede wszystkim od porównania w danym kraju korzyści płynących z posiadania takiego systemu polegających na wzmocnieniu ochrony konsumentów z kosztami, zarówno bezpośrednimi, związanymi z zarządzaniem systemem, jak i pośrednimi, związanymi z negatywnym oddziaływaniem na rynek. W praktyce systemy IGS mogą być tworzone na wiele sposobów, przy uwzględnieniu różnych poziomów i zakresów ochrony dla różnych rodzajów ubezpieczeń. Trudności te nie powinny jednak stanowić większej przeszkody dla procesu harmonizacji systemów IGS w skali całej UE. Należy przede wszystkim zapewnić zbliżony poziom ochrony konsumentów w całej UE
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 143-149