Rynek ubezpieczeń kredytu kupieckiego a konsekwencje kryzysu gospodarczego - Lisowski, Jacek (Consequences of the Economic Crisis on Trade Credit Insurance Market, 2010)
Polski rynek ubezpieczeń kredytu kupieckiego jest narażony na dodatkowe ryzyko, którego źródłem są rynki globalne. To ryzyko może się zmaterializować za pośrednictwem bezpośrednich i pośrednich kanałów wpływu. Globalny kryzys kredytowy przysporzył duże problemy międzynarodowym ubezpieczycielom kredytu. Jego skutki mogą się przenosić przede wszystkim za pośrednictwem kanałów pośrednich, mianowicie makroekonomicznego, własnościowego i zaufania, a także przez bezpośredni kanał kredytowy i kanał finansowania. Ubezpieczyciele kredytu stoją przed wyzwaniem związanym ze skutkami kryzysu, takimi jak skokowy wzrost szkód, a w konsekwencji zmniejszająca się zyskowność i kapitalizacja
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 133-142