Wpływ fuzji i przejęć na właściwości portfela ubezpieczeń - Lemkowska, Malwina (Mergers and Acquisitions in Relation to Insurance Portfolio Characteristics, 2010)
Portfel ubezpieczeń jest podstawowym czynnikiem produkcji towarzystw ubezpieczeniowych. Jego rozmiar oraz stopień wyrównania, homogeniczności, pokrycia determinują zdolności usługowe zakładu ubezpieczeń. Pierwsza część artykułu opisuje właściwości portfela ubezpieczeń jako czynnika produkcji. Druga część opracowania poświęcona jest analizie wpływu fuzji i przejęć na właściwości portfela ubezpieczeń. Transakcje konsolidacyjne mogą poprawić jakość portfeli uczestników transakcji, stanowiąc tym samym potencjał dla rozwoju ich oferty produktowej. Podkreślenia wymaga odmienny mechanizm wpływu w zależności od rodzaju transakcji, tj. fuzji bądź przejęcia. Identyfikacja i opis sposobów oddziaływania procesów konsolidacyjnych na właściwości portfela ubezpieczeń uczestników transakcji są głównymi celami niniejszego opracowania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 125-132