Nadzór nad rynkiem ubezpieczeniowym a kryzys finansowy - Lameent, Marzanna (Supervision over the Insurance Market and the Financial Crisis, 2010)
Rynek ubezpieczeniowy jako część rynku finansowego jest zagrożony kryzysem finansowym. Wynika to przede wszystkim z bezpośrednich powiązań z rynkiem nieruchomości, funkcjonowania zakładów ubezpieczeń w ramach grup kapitałowych i powiązań z bankami, a także z ogólnego osłabienia sytuacji makroekonomicznej. W warunkach kryzysu finansowego wzrasta rola nadzoru ubezpieczeniowego, który powinien dostosować zasady i metody oceny do zmienionej rzeczywistości. Proces oceny zakładów ubezpieczeń powinien zmierzać w kierunku zagadnień związanych z procesem zarządzania ryzykiem, a w warunkach kryzysu w sposób szczególny powinien się koncentrować wokół zagadnień, które mogą wywołać zakłócenia na rynku ubezpieczeniowym, tj. związanych z polityką lokacyjną oraz uczestniczeniem w grupach kapitałowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 118-124