Takaful – forma ubezpieczeniowa świata islamu - Kurek, Robert (Takaful - Insurance Form in the Islam World, 2010)
Dla większości wyznawców islamu zawieranie konwencjonalnych ubezpieczeń kłóciło się z wyznawanymi zasadami wiary. Na ich potrzeby rozwinięta została technika takaful, która polega na regularnym opłacaniu składek i opiera się na systemie wzajemnych poręczeń, według których w określonych przypadkach jedna osoba może korzystać z pieniędzy ogółu. Można wyróżnić "czysty" model takaful (tabarru) oraz pozostałe, których funkcjonowanie zależne jest od operatora: mudaraba, wakala, mieszany, jak i specyficzny model waqf. Od klasycznych firm ubezpieczeniowych działalność takaful odróżnia obecność ciała nadzorczego, które weryfikuje działalność spółki pod kątem zgodności z szariatem, zakaz inwestowania w przedsięwzięcia, które nie są zgodne z prawem koranicznym oraz zobowiązanie do dzielenia się zyskami z działalności technicznej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 110-117